Portada » Fidelitat » Campanya de detecció precoç i prevenció de leishmània – Primavera 2022

En què consisteix?

– Consulta gratuïta* de 10 minuts per extracció de sang i assessorament en matèria de prevenció de la malaltia + test de leishmània amb un 25% de descompte.

– Vacunació contra la leishmaniosi amb un 20% de descompte, havent realitzat la prova prèviament.

– Període de validesa: 01 de febrer de 2022 a 30 d’abril de 2022.

*Campanya preventiva dirigida a animals sans. Consulteu les condicions al final d’aquest document.

De què va tot això?

Coneixes la leishmaniosi, vulgarment coneguda com «la malaltia del mosquit»? Si estàs al món dels gossos des de fa temps segur que sí; però si és el primer cop que llegeixes res sobre ella és important que la coneixis.

Durant la primavera, estiu i tardor, el flebòtom (insecte semblant al mosquit, més petitet i de color marró, molt abundant al clima mediterrani) té la seva màxima activitat. Les seves picades no són especialment molestes, però en canvi pot transmetre un paràsit sanguini microscòpic anomenat Leishmania infantum, el qual provoca una malaltia greu que pot atacar sobretot la pell, ulls, sistema nerviós, fetge, ronyons, articulacions i medul·la òssia dels gossos i que, en absència de tractament, acaba sent mortal en la majoria de casos. Rep el nom de leishmaniosi. A la nostra zona almenys 1 de cada 10 gossos contreuen aquesta malaltia.

Hi ha tres eines fonamentals per prevenir la malaltia o, almenys, per anticipar-se a ella:

1. Prevenció contra la picada del flebòtom: mitjançant pipetes, collars i esprais apropiats, especialment durant l’època del flebòtom, tot i que es poden utilitzar tot l’any.

2. Diagnòstic precoç: des de fa anys es recomana que tots els gossos sans de la zona mediterrània se sotmetin a un test diagnòstic per leishmaniosi un cop a l’any. Detectar els casos positius abans de l’aparició dels símptomes clínics és crucial per la bona evolució del pacient.

3. Vacunació: des de fa uns anys, disposem d’una vacuna molt eficaç (72%) i carent d’efectes secundaris per protegir activament els nostres gossos contra la malaltia, així com una opció de tractament oral que compleix la mateixa funció. Abans de vacunar, sempre és necessari realitzar el test.

Necessites més motius per preocupar-te? Claus actuals sobre la leishmaniosi:

  • Aquesta malaltia és una zoonosi, és a dir, que pot afectar també a les persones. De fet, és la zoonosi més abundant al món i pot afectar especialment a persones amb mal estat general, amb defenses baixes o debilitades per altres malalties o condicions. Any rere any augmenta imparablement el nombre de casos de leishmaniosi humana diagnosticats als països desenvolupats, entre ells Espanya.
  • «Abans els gossos no tenien això! No n’hi ha per tant…». No és del tot correcte. Sí que ho patien, però es diagnosticaven només els casos més greus quan gairebé no es podia fer res per ells, o no s’arribaven a diagnosticar. Sí que és cert, però, que actualment hi ha encara més presència de la malaltia que anys enrere, en part per culpa del canvi climàtic i de l’increment de mobilitat de les persones amb les seves mascotes, motiu pel qual són encara més importants aquestes dues actuacions: prevenció i diagnòstic precoç
  • Els collars i pipetes són una mesura imprescindible, però no són una barrera hermètica, com tampoc ho és la vacunació per sí sola, i no hem de sentir-nos segurs per utilitzar religiosament només una de les dues eines. L’única prevenció que s’acosta al 99% d’eficàcia real és la que involucra ambdues actuacions.
  • Els gossos no només pateixen la malaltia. També en són la principal font de transmissió (a través de la picada del flebòtom poden actuar com a reservori encara que no emmalalteixin). Per tant, com més protegeixis el teu gos més ajudes a protegir els gossos de l’entorn. I protegint tots els gossos d’una comunitat, protegim a les persones que hi viuen.

Per què organitzeu una campanya estacional per això?

La millor època per al diagnòstic precoç comença quan s’han complert unes quantes setmanes del final de l’anterior estació del flebòtom, i s’allarga fins que comença la següent. Això és així perquè el temps entre la picada i l’aparició del resultat postiu pot perllongar-se fins a uns mesos en molts casos, però a la vegada hem d’evitar entrar a la següent estació sense protecció i sense un diagnòstic fiable de l’anterior. En aquesta època és més probable trobar els casos positius i a la vegada fer-ho abans de l’aparició dels símptomes greus, la qual cosa és vital per la seva bona evolució.

També és ara el moment idoni per començar a programar i aplicar les mesures preventives apropiades al teu company pelut si afotunadament resulta negatiu a la prova, i deixar-lo preparat davant l’aparició dels primers flebòtoms de la nova temporada.

Podria fer-ho en un altre moment?

La campanya està oberta durant 3 mesos sencers. Després, és possible fer-ho, però per motius mèdics no ho recomanem. Fer el diagnòstic a un animal sa en plena època del flebòtom té un risc relativament elevat de donar un resultat fals negatiu, i per tant de conduir a una falsa sensació de tranquil·litat i a dur a terme una vacunació en fals, i al cap dels mesos, de desembocar en un aparent fracàs vacunal. Explica’ns el teu cas i t’ajudarem a planificar-ho de la millor manera possible.

Per altra banda, fora de la campanya no gaudiries dels descomptes oferts, ja que l’esforç que fa MAAU Centre Veterinari per poder reduir el PVP habitual d’aquests serveis per als seus pacients només es pot mantenir concentrant la major part de proves i vacunacions en un període concret.

Ho vull!

Simplement demana’ns cita a través dels nostres canals habituals o clicant al següent botó (indicant a observacions que el motiu de la reserva és la campanya de prevenció de la leishmaniosi).

Condicions de contractació

  1. Aquesta campanya està activa des de l’1 de febrer del 2021 fins al 30 d’abril de 2021.
  2. La campanya consisteix en oferir informació detallada als nostres clients sobre la prevenció de la leishmaniosi canina, així com en la realització d’un test ràpid per la detecció d’anticossos contra la leishmaniosi amb un 25% de descompte sobre el seu PVP habitual i sense carregar-hi cap cost extra per visita o extracció de sang. L’extracció es podrà fer durant el transcurs d’una consulta per un altre motiu o vacunació, cas en què la prova serà facturada amb el descompte promocional i la resta de serveis ho seran de la forma que pertoqui.
  3. La campanya i l’anàlisi sistemàtic dels candidats tenen un caràcter preventiu. Per tant, està dirigida únicament a animals sans. Els casos d’animals malalts sospitosos de leishmaniosi seran tractats com a visites ordinàries i es proposaran els anàlisis pertinents segons el criteri mèdic del personal de MAAU, SCP.
  4. Els clients que així ho desitgin, també podran gaudir d’un 20% de descompte en l’aplicació de la vacuna contra la leishmaniosi canina. El descompte està lligat a la realització prèvia de la prova. En l’any de la primovacunació (primer any en rebre la vacuna), el test és obligatori. En els anys posteriors, MAAU, SCP no impedeix revacunar sense fer el test prèviament si així ho desitja el client, però d’acord amb els criteris de prevenció actuals contra la malaltia desaconsellem aquesta via per tal de detectar a temps qualsevol fallida vacunal. Per tant, aquesta opció queda fora dels termes de la campanya i serà facturada amb el seu PVP habitual.