Durada: 1 de febrer a 30 d’abril

Periodicitat: anual

En aquest article t’expliquem tot el que necessites saber sobre la leishmaniosi canina (la “malaltia del mosquit“) i la seva prevenció. Cada any, des de l’1 de febrer al 30 d’abril, tenim operativa aquesta campanya perquè et puguis aprofitar de les millors condicions en l’època de l’any més apropiada per fer-ho.

En què consisteix?

– Consulta gratuïta* per extracció de sang i assessorament en matèria de prevenció de la malaltia + test de leishmània amb un 25% de descompte.

– Vacunació contra la leishmaniosi amb un 20% de descompte, havent realitzat la prova prèviament.

– Període de validesa: 1 de febrer a 30 d’abril, cada any.

*Campanya preventiva dirigida a animals sans. Consulteu les condicions al final d’aquest document.

De què va tot això?

Si estàs al món dels gossos des de fa temps segur que has sentit a parlar o inclús has viscut la malaltia amb algun dels teus companys peluts. Però si és el primer cop que llegeixes res sobre ella, és summament important que la coneixis.

La leishmaniosi, vulgarment coneguda com “la malaltia del mosquit“, és una de les més freqüents i perilloses per als gossos de les nostres latituds. Es tracta d’una malaltia de transmissió vectorial, és a dir, que es contagia a través de la picada d’un insecte. Aquest insecte és el flebòtom (un individu semblant a un mosquit o mosca petita, de color marró i molt abundant al clima mediterrani). Durant la primavera, estiu i tardor, els flebòtoms tenen la seva màxima activitat. Les seves picades no són especialment molestes, però en canvi poden transmetre un paràsit sanguini microscòpic (un protozou) anomenat Leishmania infantum, que és el veritable responsable de la malaltia en qüestió. Els símptomes poden variar en gravetat i òrgans afectats segons cada pacient, però és capaç d’atacar la pell, ulls, sistema nerviós, fetge, ronyons, articulacions i medul·la òssia dels gossos i, en absència de tractament, acaba sent mortal en la majoria de casos. A la nostra zona, almenys 1 de cada 10 gossos contreuen la malaltia. Però no només la pateixen com a pacients, sinó que els gossos són també el principal reservori de la leishmaniosi, és a dir, són els qui mantenen el paràsit en circulació. Els flebòtoms s’infecten quan piquen a un gos portador, i, al cap de les setmanes, aquest mateix flebòtom tindrà la capacitat d’infectar a noves víctimes.

Hi ha tres eines fonamentals per prevenir la malaltia o, almenys, per anticipar-se a ella:

1. Prevenció contra la picada del flebòtom: mitjançant pipetes, collars i esprais apropiats, especialment entre abril i novembre, tot i que es poden utilitzar tot l’any.

2. Diagnòstic precoç: és una prova laboratorial senzilla que es fa amb una petita mostra de sang, i que es recomana que tots els gossos que viuen a zones endèmiques com la nostra s’hi sotmetin almenys una vegada a l’any. Detectar els casos positius abans que apareguin símptomes és crucial per la bona evolució del cas. Si, pel motiu que sigui, prefereixes no administrar la vacuna, et recomanem que almenys sí que facis aquesta prova un cop a l’any.

3. Vacunació: actualment disposem d’una vacuna molt eficaç (72%) i sense efectes secundaris per protegir activament els nostres gossos contra la malaltia, que a més a més també redueix la gravetat dels símptomes en cas d’infecció. També hi ha una opció de tractament oral que compleix una funció similar a la vacuna. Abans de vacunar, sempre és necessari realitzar el test per assegurar-nos del correcte estat inmunitari del pacient.

Necessites més motius per preocupar-te? Claus actuals sobre la leishmaniosi:

  • Les persones també ens podem contagiar, especialment aquelles amb defenses baixes o debilitades per altres malalties o condicions. És a dir, és una zoonosi. Nosaltres ens contagiem de la mateixa manera que els gossos, i com més gossos portadors hi hagi, més flebòtoms infectats hi haurà a l’entorn que ens puguin picar. És la zoonosi més abundant al món, una de les que més persones mata (especialment als països subdesenvolupats) i, any rere any, incrementa el nombre de casos humans diagnosticats als països desenvolupats, entre ells Espanya.
  • És una malaltia en expansió a causa, en part, del canvi climàtic, que fa que el territori dels flebòtoms es vagi incrementant, i també de l’augment de mobilitat de les persones amb les seves mascotes al voltant del món. Per tant, cada cop són més importants la prevenció i el diagnòstic precoç
  • Els collars i pipetes són una mesura imprescindible, però no són una garantia total, com tampoc ho és la vacunació per sí sola. És important comprovar sempre les indicacions d’aquests productes; que siguin repelents eficaços i provats, i el temps que dura realment l’efecte protector contra flebòtoms. L’ús de les dues barreres (repelents i vacuna) de forma simultània és l’única forma d’acostar-nos al 99% d’eficàcia en la prevenció.
  • Els gossos no només pateixen la malaltia. També en són la principal font de transmissió (a través de la picada del flebòtom poden actuar com a reservori encara que no emmalalteixin). Per tant, com més protegeixis el teu gos més ajudes a protegir els gossos de l’entorn. I protegint tots els gossos d’una comunitat, protegim també a les persones vulnerables que hi viuen.

Per què organitzeu una campanya estacional per això?

La vacuna en sí es pot administrar en qualsevol època, però el test previ no és sempre igual de fiable. I el testatge és la part més important de la prevenció, ja que els animals vacunats no tenen mai una completa garantia de no infectar-se; simplement tenen menys probabilitats. Fer un test en plena època de contagis (de juny a novembre) té un risc de donar resultats falsos negatius a causa del llarg període d’incubació de la malaltia (des de la picada fins que el resultat positiu és detectable en sang poden passar setmanes o mesos). Si hi hagués contagis durant tot l’any, no tindríem altre remei que fer-ho quan es pogués i encomanar-nos, en part, a la fortuna. Però aquí, tenim la sort de tenir un període d’uns 4 mesos, entre desembre i abril, en el qual no es produeixen nous contagis perquè no hi ha flebòtoms. Això ens ofereix una finestra ideal per assegurar-nos que el resultat de la prova prèvia és 100% fiable, permetent-nos assegurar que el teu pelut no està infectat i que la vacuna es pot aplicar amb màxima seguretat i eficàcia per afrontar la propera època de contagis.

Podria fer-ho en un altre moment?

Diem que la campanya està oberta fins al 30 d’abril, però en realitat sempre ho allarguem fins a finals de maig pels que sempre van una mica tard. No hi ha cap problema i es mantenen els preus de campanya. Ara bé, a partir del juny, els flebòtoms ja comencen a estar infectats i es comencen a produir nous contagis en gossos i, per tant, tot el que hem explicat abans sobre la fiabilitat de la prova prèvia comença a trontollar i la campanya deixa de tenir sentit. Però si el teu programa vacunal anterior era diferent del nostre i aplicaves la vacuna en una altra època o sense fer el test previ, has de saber que no és incorrecte, simplement és menys adequat des del nostre punt de vista, per tot el que hem explicat. Explica’ns el teu cas i poc a poc anirem adequant-ho al nostre protocol.

El que sí has de tenir en compte és que les condicions promocionals de la campanya tan sols s’apliquen durant el període establert (i aquestes setmanes extra que allarguem fins al maig/juny), i sempre realitzant la prova prèvia, ja que considerem que és la pedra angular de la prevenció de la leishmaniosi. Si prefereixes seguir vacunant en una altra època o sense la prova prèvia, ho pots fer igualment, però tingues en compte que s’aplicarà la tarifa normal del servei sense descompte. Tanmateix, el primer any, la prova sí que és indispensable.

Ho vull!

Simplement demana’ns cita trucant al 977801811 o clicant al següent botó (indicant a observacions que el motiu de la reserva és la campanya de prevenció de la leishmaniosi).

Condicions de contractació

  1. Aquesta campanya està activa des de l’1 de febrer fins al 30 d’abril de cada any, sens perjudici de què MAAU pugui decidir allargar-la unes setmanes més ocasionalment.
  2. La campanya consisteix en oferir informació detallada als nostres clients sobre la prevenció de la leishmaniosi canina, així com en la realització d’un test ràpid per la detecció d’anticossos contra la leishmaniosi amb un 25% de descompte sobre el seu PVP habitual i sense carregar-hi cap cost extra per visita o extracció de sang. L’extracció es podrà fer durant el transcurs d’una consulta per un altre motiu o vacunació, cas en què la prova serà facturada amb el descompte promocional i la resta de serveis ho seran de la forma que pertoqui.
  3. La campanya i l’anàlisi sistemàtic de les mostres de sang tenen un caràcter preventiu. Per tant, està dirigida únicament a animals sans. Els casos d’animals malalts sospitosos de leishmaniosi seran tractats com a visites ordinàries i es proposaran els anàlisis pertinents segons el criteri mèdic del personal de MAAU, SCP.
  4. Els clients que així ho desitgin, també podran gaudir d’un 20% de descompte en l’aplicació de la vacuna contra la leishmaniosi canina. El descompte està lligat a la realització prèvia de la prova. En l’any de la primovacunació (primer any en rebre la vacuna), el test és obligatori. En els anys posteriors, MAAU, SCP no impedeix revacunar sense fer el test prèviament si així ho desitja el client, però d’acord amb els criteris de prevenció actuals contra la malaltia desaconsellem aquesta via per tal de detectar a temps qualsevol fallida vacunal. Per tant, aquesta opció queda fora dels termes de la campanya i serà facturada amb el seu PVP habitual.