Durada: 1 de setembre a 31 de desembre
Periodicitat: anual
En aquest article, t’expliquem tot el que necessites saber sobre la traqueobronquitis canina o tos de les gosseres i t’informem sobre la nostra campanya de prevenció, que cada any posem en marxa des de l’1 de setembre fins al 31 de desembre. Si t’hem enviat aquesta informació per SMS, és perquè el teu pelut no ha rebut mai aquesta prevenció i val la pena que, almenys, la coneguis.

En què consisteix la campanya?
- Gaudeix d’un 20% de descompte en la vacuna contra Bordetella bronchiseptica per al teu gos.
- La campanya comença l’1 de setembre i finalitza el 31 de desembre, cada any.
Com possiblement t’haguem explicat, al nostre centre treballem amb les pautes de vacunació més actualitzades (WSAVA, 2016). El seu objectiu és evitar l’aplicació reiterada de vacunes innecessàries i centrar-nos en aquelles que sí que són importants per la salut dels teus peluts i la teva família. Per exemple, ja no apliquem una vacuna completa cada any, si no un cop cada 3 anys, però en canvi et recomanem introduir la protecció específica contra Bordetella bronchiseptica, un dels agents causals clau de la traqueobronquitis canina i contra el qual no hi ha el costum de vacunar de forma habitual. A continuació t’expliquem en què consisteix la malaltia i per què és interessant prevenir-la.
Què és la traqueobronquitis infecciosa canina o “tos de les gosseres”?
No és exactament una sola malaltia, si no més aviat un complex o síndrome, molt freqüent i extremadament contagiós, que pot estar causat per una gran varietat d’agents infecciosos, com els virus de la parainfluenza i la influenza, coronavirus respiratoris, adenovirus i un bacteri anomenat Bordetella bronchiseptica, entre d’altres. De tots ells, ens interessa aquest últim, responsable d’una variant de la malaltia anomenada bordetel·losi, d’una intensitat, contagiositat i gravetat superior a la resta. Els símptomes que pots observar són tos, febre, apatia, esputs o vòmits escumosos, afonia i dificultat respiratòria. En alguns casos poden arribar a aparèixer bronquitis i pneumònies de certa importància, especialment en cadells i gossos d’edat avançada, i en d’altres, els símptomes són més moderats però molt molestos i poden persisitir durant setmanes. A més a més, la seva elevada contagiositat fa que, en moltes ocasions, es posin malalts tots els gossos de casa a la vegada o successivament.
Té importància per la salut de la meva família?
Els humans també ens podem contagiar amb Bordetella bronchiseptica. És el que en diem una zoonosi. De fet, pràcticament tots els mamífers poden contreure la bordetel·losi, inclosos animals de granja com els porcs, i també els gats (però per aquests últims no hi ha cap vacuna disponible). Alguna vegada s’ha refredat algun dels peluts de casa i al cap de pocs dies ho heu estat vosaltres? ¿O viceversa? Molts d’aquests casos tenen probablement aquesta explicació. Normalment els símptomes són lleus per a nosaltres però es poden complicar en persones sensibles (nens petits, gent gran, persones debilitades per altres malalties cardiorespiratòries o amb defenses baixes…).
Tots els gossos es poden vacunar?
Sí, des de les primeres setmanes de vida i sense límit d’edat. No existeix una sola vacuna de la traqueobronquitis; cada laboratori fabrica la seva variant amb diferents particularitats. Nosaltres preferim una fórmula que només inclou protecció contra la bordetel·losi (alguns laboratoris ofereixen protecció combinada contra Bordetella bronchiseptica i parainfluenza o adenvirus, la qual cosa és innecessària ja que normalment aquests patògens estan inclosos en la vacunuació rutinària anual o trianual), i que consisteix en una sola dosi anual que s’administra per via oral (sense cap punxada!), en qualsevol moment de l’any.
La traqueobronquitis infecciosa i, en particular, la variant causada per Bordetella bronchiseptica, és una malaltia que genera molt poques defenses de forma natural, per la qual cosa el fet de passar la malaltia una vegada no té efecte protector de cara a futures infeccions. És, doncs, recomanable protegir tots els gossos contra aquesta malaltia, però és especialment important fer-ho en:
- Gossos amb més risc de patir símptomes greus (cadells, sèniors i malalts crònics), o pacients “pupes” (aquells que sembla que ho agafin tot!).
- Gossos que facin estades a residències canines, tant de forma habitual com puntual (algunes requereixen la vacunació de forma obligatòria).
- Gossos que freqüentin pipicans o parcs i/o que es relacionin habitualment amb altres gossos de fora de la família.
- Gossos que convisquin amb altres gossos.
Per què feu una campanya estacional per això?
Simplement per poder-vos oferir més bones condicions. La vacuna es pot aplicar en qualsevol moment de l’any i així ho fem en alguns pacients que ja la reben habitualment. Sí que és cert que els brots de traqueobronquitis canina, com moltes altres malalties respiratòries, tenen un repunt quan comença el fred i per això ens sembla apropiat oferir-vos la campanya durant la tardor. No obstant, la malaltia pot aparèixer en qualsevol moment de l’any. Així doncs, l’únic objectiu de fer-ho així, és poder concentrar la major part d’aquestes vacunacions en un període limitat i, d’aquesta manera, poder-vos millorar el preu final amb el 20% de descompte durant 3 mesos sencers.
Una nota de ciència i perspectiva One Health. Prevenir és ser responsable
Davant d’una infecció per Bordetella bronchiseptica el tractament sol consistir en l’ús d’antibiòtics, tant en medicina veterinària com en medicina humana. La varietat d’antibiòtics que hi ha disponible al mercat és limitada; pràcticament no hi ha recerca per desenvolupar-ne de nous i un mateix principi actiu serveix per tractar diferents infeccions. L’ús intens d’aquests medicaments tan necessaris té una cara negativa: els bacteris són capaços d’evolucionar i, com més els exposem a un antibiòtic, més tendeixen a desenvolupar mecanismes de resistència per sobreviure. La qual cosa fa que els antibiòtics que tenim siguin cada vegada menys eficaços a nivell global. Els bacteris, a més, són patògens que passen sense dificultat d’una espècie a una altra. En resum, el fet d’estar utilitzant avui en dia antibiòtics per a malalties evitables pot significar que, en un futur, tinguem més bacteris resistents que produeixin malalties greus contra les quals ens quedem desarmats, tant en en els nostres animals (no només de companyia; també de granja, amb els conseqüents problemes socioeconòmics que això pot comportar) com en els propis éssers humans. Molts experts coincideixen en què, en un futur proper, la gent podria tornar a morir de malalties infeccioses simples com abans de l’existència de la penicil·lina, per manca de tractaments eficaços. Aquest és, de fet, un dels temes que preocupen més a la comunitat mèdica de cara al segle XXI. Per tant, tot el que puguem fer per prevenir malalties bacterianes (com vacunar quan sigui possible) ajudarà a limitar la quantitat de casos que necessitin tractament i per tant a reduir l’ús dels antibiòtics perquè segueixin sent eficaços quan de veritat siguin necessaris. Vacunar és beneficiós per la salut no només del teu pelut, sinó de tots els animals i persones del món, i també del planeta. Des de la comunitat veterinària ja fa anys que treballem per millorar les pràctiques clíniques i reduir l’ús d’antibiòtics en els casos més rutinaris. Posa-hi també el teu granet d’arena!
Ho vull!
Simplement demana’ns cita trucant al 977801811 o clicant al següent botó (indicant a observacions que el motiu de la reserva és la campanya de prevenció de la tos de les gosseres/traqueobronquitis/bordetel·losi).